organisatie-461.jpg

WIE ZIJN WIJ:
DordtYart is het resultaat van de samenwerking tussen de stichting KunstZin en het bedrijf DordtMij. KunstZin heeft kennis van kunst en ziet mogelijkheden om, in een industriële omgeving, publiek in aanraking te brengen met kunst en de productie van kunst. DordtMij is een leerwerkbedrijf dat kansen biedt aan mensen om te werken en te leren binnen een non-traditionele werksfeer.

DordtYart is gevestigd op een cultuurhistorische locatie in Dordrecht, de Biesboschhal van de voormalige scheepsmotorenfabriek op de Stadswerven (BV Scheepswerf en Machinefabriek Biesbosch - Dordrecht). De Stadswerven in Dordrecht is een oud industriegebied, dat wordt omgevormd tot woongebied. Daardoor is DordtYart een uniek en tijdelijk project voor een periode van acht jaar (tot 2020). In de lente van 2011 is er begonnen met het opknappen van de hal. De Gemeente Dordrecht renoveerde de buitenkant, terwijl DordtYart, in samenwerking met 2012 Architecten, de binnenkant opknapte met hergebruikte materialen. De scheidingswanden zijn afkomstig van de Rotterdamse Kunsthal, de deuren en kasten komen uit het Erasmus Medisch Centrum, en de keuken heeft dienst gedaan bij Pasta Genova.

DordtYart biedt ruimte aan moderne en hedendaagse beeldende kunsten. In de Biesboschhal is ruimte voor tentoonstellingen en video-installaties, en in het buitengebied waterkunst. Kunstenaars maken gebruik van atelierruimtes en er is een artist in residence programma. De bezoekers van DordtYart wordt meer geboden dan kijken alleen, zij worden actief betrokken bij de totstandkoming van kunst, omdat de werkzaamheden van kunstenaars zichtbaar zijn voor het publiek. Kunstenaars en bezoekers raken met elkaar in gesprek.

DordtYart is zes maanden geopend van medio april tot oktober. In deze maanden zijn er zowel binnen als buiten de Biesboschhal kunstwerken te bezichtigen. In de winter pleegt DordtYart groot onderhoud en wordt het nieuwe seizoen voorbereid.

Naast de drie kernpunten - kunst, publiek en werk - biedt DordtYart educatie in de vorm van trainingen, cursussen en workshops (zowel voor scholen als bedrijven) en gaat zij (inter)nationale samenwerkingsverbanden aan.


STICHTING KUNSTZIN:
KunstZin bewondert, kiest, steunt en organiseert kunst en kunstenaars die, met inzet van ambachtelijke kwaliteit, unieke en oorspronkelijke werken maken die onze nieuwsgierigheid wekken en ons doen verbazen. Wij zoeken daarin naar een ontmoeting en samenwerking van onze passie voor kunst met het werk van de kunstenaar. Op die manier willen wij bijdragen aan de accumulatie van het cultureel kapitaal. Wij geven kunst een plaats in de DordtYart het cultureel leerbedrijf in Dordrecht en in het landschapspark in de Hoeksche Waard. Binnen het rijke aanbod van kunst en cultuur richten wij ons op installaties, beeldhouwwerken en film-en lichtkunst.

kunst_zin.gif

meer informatie


DORDTMIJ:
Werken geeft structuur aan het leven. Met ritme en discipline wordt de zin in het leven geactiveerd. Werken is goed voor onafhankelijkheid en voor het dragen van verantwoordelijkheid voor een eigen inkomen. Dat is de overtuiging van waaruit DordtMij werkt en mensen ondersteunt. Om de afhankelijkheid van een uitkering te veranderen in trots, eigenwaarde en vreugde over de geleverde prestatie met het verdiende loon.

DordtMij wil door de opzet van een leer-werk bedrijf binnen DordtYart aan jongeren de kans geven om werkervaring op te doen en werknemersvaardigheden te leren in een aantrekkelijke, inspirerende omgeving. De groep waar wij mee werken kenmerkt zich onder meer door een moeizame acceptatie van gezag. De mensen hebben veelal moeite met de overschakeling naar een leven waarbij hen dingen worden opgedragen, waarbij ze bepaalde zaken moeten. In de profit sector worden zij hier van de eerste dag op afgerekend en maken ze daardoor geen kans. Bij ons is sprake van een transitieperiode. Gedurende 6 maanden wennen de deelnemers in een veilige omgeving aan nieuwe structuren en ritmes, waarna zij vervolgens kunnen uitstromen. Een menselijke benadering met geduld, een lossere structuur en persoonlijke aandacht helpen bij deze noodzakelijke ontwikkeling.

dordtmij_logo.jpg

www.dordtmij.nl


HISTORIE BIESBOSCHHAL:
De Biesboschhal ligt op de Staart, een landtong in het noordoosten van Dordrecht. Deze landtong bestond tot aan het begin van de 20ste eeuw uit de gorzen de Veerplaat en de Kerkeplaat.

De gorzen liepen bij hoogwater onder en werden daardoor gebruikt voor houtkap en zalmvisserij. Aan het eind van de 19de eeuw hoogde de gemeente de gorzen op en werd de landtong beschikbaar gemaakt voor de bouw van schepen. In 1901 opende ir. J. Bijvoet er de NV Scheepswerf Dordrecht. Hiervoor liet hij de havenkom aan de Merwedezijde aanleggen. Meer naar het oosten vestigde zich in 1917 de machine fabriek De Biesbosch. De bedrijven fuseerden in 1927. Pas in 1938 gebruikte men de naam Scheepswerf en Machinefabriek De Biesbosch. Het bedrijf legde zich toe op de assemblage van schepen die in Amerika waren geprefabriceerd. Later produceerde men ook duwbakken, binnenvaartschepen en coasters. Een voorbeeld hiervan is de 13.000 ton metende Amstelveld uit 1960. In de hoogtijdagen van de machinefabriek waren er meer dan 750 mensen in dienst. Door het gebrek aan opdrachten moest de fabriek in het jaar 2000 haar deuren sluiten. Tot en met het jaar 2000 liepen er ongeveer 900 schepen van stapel (Gemeente Dordrecht, 2010. Bouwhistorische verkenning van de Machinefabriek van Scheepswerf de Biesbosch).

Publicatie ANBI DordtYart 2015
Publicatie ANBI KunstZin 2015

Publicatie ANBI DordtYart 2014

Publicatie ANBI KunstZin 2014
Publicatie ANBI DordtYart 2013

Publicatie ANBI KunstZin 2013
Publicatie ANBI DordtYart 2012
Publicatie ANBI KunstZin 2012