organisatie-548.jpg

WIE ZIJN WIJ:
De afgelopen zes jaar heeft DordtYart in de Biesboschhal in Dordrecht beeldende kunst geprogrammeerd met uitstapjes naar geluid in 2017 en glaskunst met de andere Dordtse musea in 2016. Totaal gaven we 60 kunstenaars opdracht om te werken en hebben 30  artists in residence drie maanden onderzoek gedeeld met het publiek.

DordtYart is gevestigd op een cultuurhistorische locatie in Dordrecht, de Biesboschhal van de voormalige scheepsmotorenfabriek op de Stadswerven (BV Scheepswerf en Machinefabriek Biesbosch - Dordrecht). De Stadswerven in Dordrecht is een oud industriegebied, dat wordt omgevormd tot woongebied. Daardoor is DordtYart een uniek en tijdelijk project voor een periode van acht jaar (tot 2020). In de lente van 2011 is er begonnen met het opknappen van de hal. De Gemeente Dordrecht renoveerde de buitenkant, terwijl DordtYart, in samenwerking met 2012 Architecten, de binnenkant opknapte met hergebruikte materialen. De scheidingswanden zijn afkomstig van de Rotterdamse Kunsthal, de deuren en kasten komen uit het Erasmus Medisch Centrum, en de keuken heeft dienst gedaan bij Pasta Genova.

DordtYart biedt ruimte aan moderne en hedendaagse beeldende kunsten. In de Biesboschhal is ruimte voor tentoonstellingen en video-installaties, en in het buitengebied waterkunst. Kunstenaars maken gebruik van atelierruimtes en er is een artist in residence programma. De bezoekers van DordtYart wordt meer geboden dan kijken alleen, zij worden actief betrokken bij de totstandkoming van kunst, omdat de werkzaamheden van kunstenaars zichtbaar zijn voor het publiek. Kunstenaars en bezoekers raken met elkaar in gesprek.

DordtYart is zes maanden geopend van medio april tot oktober. In deze maanden zijn er zowel binnen als buiten de Biesboschhal kunstwerken te bezichtigen. In de winter pleegt DordtYart groot onderhoud en wordt het nieuwe seizoen voorbereid.

Naast de drie kernpunten - kunst, publiek en werk - biedt DordtYart educatie in de vorm van trainingen, cursussen en workshops (zowel voor scholen als bedrijven) en gaat zij (inter)nationale samenwerkingsverbanden aan.


STICHTING KUNSTZIN:
KunstZin bewondert, kiest, steunt en organiseert kunst en kunstenaars die, met inzet van ambachtelijke kwaliteit, unieke en oorspronkelijke werken maken die onze nieuwsgierigheid wekken en ons doen verbazen. Wij zoeken daarin naar een ontmoeting en samenwerking van onze passie voor kunst met het werk van de kunstenaar. Op die manier willen wij bijdragen aan de accumulatie van het cultureel kapitaal. Wij geven kunst een plaats in de DordtYart het cultureel leerbedrijf in Dordrecht en in het landschapspark in de Hoeksche Waard. Binnen het rijke aanbod van kunst en cultuur richten wij ons op installaties, beeldhouwwerken en film-en lichtkunst.

kunst_zin.gif

meer informatie


Beleidsplan ANBI DordYart 2017-2021
Publicatie ANBI DordtYart 2016
Publicatie ANBI KunstZin 2016

Publicatie ANBI DordtYart 2015
Publicatie ANBI KunstZin 2015

Publicatie ANBI DordtYart 2014

Publicatie ANBI KunstZin 2014
Publicatie ANBI DordtYart 2013

Publicatie ANBI KunstZin 2013
Publicatie ANBI DordtYart 2012
Publicatie ANBI KunstZin 2012