Sense of Sound

40.000 m3 geluidkunst

Wie aan kunst denkt, denkt al gauw aan schilderijen, installaties, foto’s of film. Kijken, was de boodschap die Rudi Fuchs ons bracht bij de opening van het nieuwe seizoen van DordtYart. Maar gelukkig is er meer: luisteren bijvoorbeeld. Ook geluid is in staat om de toeschouwer of toehoorder te verleiden en mee te nemen in de wereld van de kunstenaar. En net als kijken naar kunst vraagt luisteren naar kunst om oefening en toewijding.

Vanaf half augustus is de hal van DordtYart gevuld met geluidsculpturen, installaties, performances en muziekoptredens met als titel Sense of Sound. De geschiedenis van de geluidskunst is te zien en horen in de installaties van o.a. Dick Raaijmakers en Paul Panhuysen, grondleggers van de geluidkunst. Zij inspireerden de generaties na hen met bijvoorbeeld de oprichting van het Apollohuis (door o.a. Panhuysen) en de opleiding Beeld en Geluid (door Raaijmakers). Ook deze nieuwe generatie is te vinden in de hal. Jonge, net afgestudeerde kunstenaars, zoals Tamar Harpaz, Matthijs Munnik, Matthias König en het duo Elise ’t Hart & Nils Davidse tonen nieuwe werken. Ook gerenommeerde kunstenaars als Hans van Koolwijk, Nico Parlevliet, Maria Barnas en Robert Lambermont dragen bij aan de tentoonstelling. Zij tonen installaties en geven geluid performances.

Tijdens deze tentoonstelling wordt de ‘Sense’ opnieuw beluisterd en uitgevonden.

Paul Panhuysen: ‘Mensen lopen in de wereld rond met ogen en oren en met nog een aantal zintuigen. Maar vooral met ogen en oren. Je neemt doorgaans waar met beide tegelijkertijd. Je neemt waar en in het ene geval hoor je iets en kijk je in de richting waar het geluid vandaan komt. In het andere geval zie je iets en die informatie verandert door wat er aan geluiden uitkomt. Dus wil je iets begrijpen van wat er in je omgeving gebeurt heb je in principe beide nodig.’

Op het buitenterrein van DordtYart zijn ook geluiden te horen, maar dan in de vorm van muziek. Hier herbouwt kunstenaar Dré Wapenaar zijn klankbodempaviljoen, een uniek muziekpaviljoen waarin je niet alleen de muziek hóórt, maar ook voelt. Klik hier voor meer informatie over Sense of Music.

sense_of_sound.jpg