Zaterdag 23 september 20.00 uur

Ivo Janssen & Vincent van Amsterdam - Canto Ostinato

Zaterdag 23 september 2017, 20.00uur

Het bekendste werk van Simeon ten Holt  in een wel heel bijzondere uitvoering met naast Ivo Janssen op piano de jonge accordeonist Vincent van Amsterdam.

Canto Ostinato
De componist Simeon ten Holt deed veel onderzoek met verschillende toonsystemen. Tijdens zijn carrière ontwikkelt hij een geheel eigen stijl waarbij herhaling en tonaliteit centraal staan.
Canto Ostinato is een tonale compositie van variabele lengte voor toetsinstrumenten van de Nederlandse componist Simeon ten Holt en wordt gerekend tot de minimalistische muziek. Canto (cantate) verwijst naar de melodie of een kort muzikaal motief; Ostinato verwijst naar herhaling. Ten Holt schreef het stuk nadat hij was gestopt met het serialisme. Het werk is al spelend op het klavier ontstaan en hij duidde de opbouw liever aan als de ontwikkeling van een genetische code: de componist creëerde meer dan honderd losse korte secties in bes mineur van enkele maten die later samengevoegd zijn en bewerkt tot meerdere versies van het stuk.

Over Ivo Janssen
Pianist Ivo Janssen (1963) studeerde bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Tussen 1986 en 1990 won hij een aantal prijzen, waaronder de Jacques Vonk Prijs, die hem in staat stelde zijn studie in het buitenland voort te zetten bij onder andere Robert Levin. Sinds zijn debuut in het Concertgebouw in 1988 treedt Ivo Janssen regelmatig op in binnen- en buitenland. Onder vele anderen speelde hij samen met Heinrich Schiff, Janine Jansen, Han de Vries en Charlotte Margiono.

Voor Globe maakte hij een aantal cd’s met werken van o.a. Brahms, Prokofiev, de preludes op. 28 van Chopin, en de Ludus Tonalis van Hindemith, die door het Hindemith Institut als verreweg de beste opname van dit werk werd beschouwd.

Van 1994 tot en met 2007 werkte hij aan een zeer ambitieus project: het op cd vastleggen van het complete werk voor klavier van J.S. Bach. In februari 1998 verscheen de eerste cd in deze serie op zijn eigen, speciaal hiervoor opgerichte label VOID Classics. Na opnames van o.a. de Goldbergvariaties, Toccata’s, Franse en Engelse Suites, Partita’s en Das Wohltemperierte Klavier, voltooide Ivo Janssen in januari 2007 deze ook internationaal veelgeprezen cyclus met een uitvoering van Die Kunst der Fuge.

Meer over Ivo Janssen op zijn website.

 

Over Vincent van Amsterdam
Vincent van Amsterdam (1989), winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2016, is een groot promotor van het klassiek accordeon. Hij heeft zowel zijn Bachelor (2012) als zijn Master of Music (2014) studie Cum Laude afgesloten aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Vincent is laureaat van diverse (inter)nationale concoursen en won in 2014 werd de vakjuryprijs van het Nederlands Conservatorium Concours aan hem uitgereikt.

Van Amsterdam zijn repertoire bevat een grote verscheidenheid aan composities: van Scarlatti, Bach en Franck tot Gubaidulina, Nordheim, Schmidt en Kusjakow. Ook heeft Van Amsterdam contact gezocht met diverse Nederlandse componisten, dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de uitvoering van verschillende wereldpremières voor accordeon, met werken van o.a. A. Strootman, B. van Beurden en W. Boogman.

 
Inmiddels heeft de jonge accordeonist al drie cd’s opgenomen: A Flight Beyond the Time (solowerken voor accordeon- en kamermuziekcomposities, Van Amsterdam Duo), Classical Accordion (2012, solo) en Chanson Russe (2016, Van Amsterdam Duo).

Van Amsterdam treedt naast solo en met zijn Van Amsterdam Duo ook in veel andere bezettingen op: van percussionisten en gitaristen met het ensemble EMBED tot samenwerkingen met carillonspeler Boudewijn Zwart rond de Metamorphoses van Philip Glass. Daarnaast werkt hij ook samen met (symfonie)orkesten.
Meer over Vincent van Amsterdam op zijn website.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door stichting van Simeon ten Holt.

tickets.jpg

Foto: Merlijn Doomernik, Marco Borggreve