Vrijdag 15 september 20.00 uur

Rondane kwartet - Lemniscaat (Simeon ten Holt)

Vrijdag 15 september 2017, 20.00uur (openingsconcert)

Enkele van de warmste pleitbezorgers van  Simeon ten Holt brengen  Lemniscaat, een muziekstuk dat bij uitstek vraagt om grote creativiteit van de musici die het brengen.

Lemniscaat
De componist Simeon ten Holt deed veel onderzoek met verschillende toonsystemen. Tijdens zijn carrière ontwikkelt hij een geheel eigen stijl waarbij herhaling en tonaliteit centraal staan. Lemniscaat (1983) is de eerste compositie voor vier toetsinstrumenten die Ten Holt schreef na zijn beroemde Canto Ostinato. Net als bij Canto Ostinato wordt bij de uitvoering van Lemniscaat een groot beroep op de creativiteit van de pianisten. Zij krijgen van de componist de ruimte om tijdens het concert beslissingen te maken over hoe de noten in de partituur worden gespeeld en binnen hoeveel tijd het stuk zich ontplooit. Hier ontleent deze compositie onder meer zijn titel aan; Lemniscaat is de benaming voor het wiskundige symbool van oneindigheid.

Over Rondane Kwartet
Het Rondane Kwartet bestaat uit de pianisten Daphne Keune, Robert Lambermont, Petra van Oort en Laura Sandee. Rondane Kwartet is het enige kwartet ter wereld dat de vijf composities voor meerdere toetsinstrumenten van Simeon ten Holt, in vaste bezetting, uitvoert. Simeon ten Holt noemde Lambermont in zijn memoires één van de warmste pleitbezorgers van zijn muziek.
Tijdens een uitvoering van het Rondane Kwartet staan de vleugels in een kruisvorm opgesteld, zodat optimaal gecommuniceerd kan worden aan de hand van specifieke tekens. Veel muzikale ideeën ontstaan tijdens een concert en worden ter plekke uitgeprobeerd. Hierdoor is iedere uitvoering steeds opnieuw een avontuur voor zowel het publiek als de pianisten.

Meer over het Rondane Kwartet op hun website.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door stichting van Simeon ten Holt.

tickets.jpg