COLLECTIE DOMMERING VIDEOS

De grote bovenruimte van de fabriekshal (TOPFLOOR) wordt in gebruik genomen voor een presentatie van videowerken. De ruimte is spectaculair vorm gegeven door de kunstenaar Krijn de Koning. Hij heeft er een zwart labyrint van gemaakt dat de projectieruimten met elkaar verbindt. Night Dwelling.

Op en in de installatie tonen wij zes videowerken uit de collectie Dommering, de grootste particuliere videocollectie in Nederland. Egbert en Loes Dommering, oud-advocaat en oud Hoogleraar, verzamelen vanaf begin jaren zeventig moderne beeldende kunst. Rond de eeuwwisseling begonnen ze systematisch te bouwen aan een videocollectie van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars.

 

Van Yael Bartana (Israël 1970) is het werk Entartete Kunst lebt in digitale versie te zien. Haar Poolse trilogie Mary Koszmary was in 2011 in het Poolse paviljoen op de biënnale in Venetië en in 2012 in het Van Abbemuseum te zien.

In het bioscoopzaaltje zal het (driedelige) werk Grossraum waar Lonnie van Brummelen (Nederland 1996) in 2005 de Prix de Rome mee won in de oorspronkelijke 35 mm versie worden vertoond. Lonnie werkt sinds de Prix de Rome samen met Siebren de Haan (1966). Hun werk werd wereldwijd vertoond. Grossraum is ook aangekocht door het MoMa in New York.

Het werk van de Chinese kunstenares Fang Lu (China 1981) is breed tentoongesteld in China en de Aziatische regio, maar was niet eerder in Europa te zien. In TOPFLOOR zal getoond worden het werk Rotten.

Anna Franceschini (Italië 1979) maakte het getoonde werk The player may not change his position tijdens haar residentie op de Rijksakademie in Amsterdam. Behalve in Nederland is haar werk binnen en buiten Europa vertoond.

Het werk van Erkka Nissinen (Finland 1975) Polis X trok de afgelopen jaren in Nederland grote aandacht. In 2011 won hij in Rotterdam de Illyprijs.

Wendelien van Oldenborgh (Rotterdam 1962) ontving dit jaar de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de kunst. Haar werk is breed in binnen en buitenland getoond en in museumcollecties vertegenwoordigd (o.a het Stedelijk Museum in Amsterdam). In Upstairs is het werk No False Echoes te zien.