Isabelle Andriessen

Wanneer noemen we iets menselijk of niet-menselijk, levend of niet-levend? Kunnen materialen transformeren gedurende een tentoonstelling of 'slapen' wanneer ze zich in een collectie bevinden? 
In de werken en installaties van Isabelle Andriessen worden deze vragen gesteld. Ook in het werk Terminal Beach dat u in de hal vindt reageren de werken op de gemaakte en de natuurlijke omstandigheden. 

Lees meer >>>

Maria Blaisse en Bin Xu

Maria Blaisse en Bin Xu konden niet eerder zo groot werken als ze bij DordtYart komen doen. Hun jarenlange materiaal- en vormonderzoek zal worden ingezet voor de bouw van een groot, nieuw werk van bamboe. 

Lees meer >>>

Stéphane Cauchy

Stéphane Cauchy is gefascineerd door de behoefte van de mens om de wereld te willen begrijpen. Hij toont de poëzie van alledaagse ervaringen, waarin een natuurkundig verschijnsel te ontdekken valt. Hij doet onderzoek naar de concepten van tijd en ruimte. ‘Een beweging is een beweging in de ruimte’, zegt Stéphane. Hij gebruikt eenvoudige mechanieken om zijn werk te laten bewegen. Als je een beweging maakt, krijg je te maken met tijd én ruimte. De beweging in zijn werk is onvoorspelbaar en verwondert altijd. 

Lees meer >>>

Driessens & Verstappen

Driessens  & Verstappen zullen wekelijks hun onderzoek in komen monitoren. Ze spelen met de tijd door erosieprocessen van souvenirs te versnellen. Een nieuwe performatieve installatie en vormverzameling (Morfotheek) is het resultaat, zoals ook de 49 delige Morfotheek #11. De vormen van tin zijn door de slijtage ge- transformeert van complex naar eenvoudig. De kleinste en meest vormeloze objecten uit de reeks zijn het langst blootgesteld geweest aan het erosieproces.

Lees meer >>>

Susanna Inglada

Susanna Inglada maakt tekeningen en ruimtelijke collages. Susanna is geboren en getogen in een klein dorp in Catalonië. Haar thuisland en haar opvoeding maken dat ze zeer geïnteresseerd is in (haar eigen) Spaanse cultuur en geschiedenis. Wanneer ze aan het werk gaat, start ze met een gevonden onderwerp of verhaal dat haar gevoel en emotie aanspreekt maar die ze nog niet helemaal begrijpt. Op een bijna obsessieve manier probeert ze het verhaal vervolgens in tekeningen te doortasten en bevragen. Bijzondere sculpturen vol politieke en maatschappelijke onderwerpen ontstaan.

Lees meer >>>

J&B

Het duo J&B werken sinds 2015 aan bijzondere video installaties, sculpturen en tekeningen in de taal van de straat. Tijdens DordtYart 2019 doen ze dit vanuit een nieuwe omgeving: die van de Biesboschhal. Het project neemt hierin letterlijk het verschijnen en verdwijnen van de mens als uitgangspunt. Het resultaat zal in haar opzet poëtisch schuiven tussen een paradijselijke staat waarbij de natuur haar gang gaat en een harde weergave van de hedendaagse straat.

Lees meer >>>

Rick van Meel

Tijdens verschijnen / verdwijnen kunt u zich verhouden tot een onvoorstelbaar object dat uiteindelijk opbrand in de atmosfeer van Jupiter. Rick bouwt tijdens zijn residentie bij DordtYart satelliet JUNO op ware schaal na, een ruimteobject van NASA. Hij volgt de bouw van dit object en de lancering op de voet. Door het maken van een schaalmodel van het ruimtevoertuig heeft hij de werking, het materiaal en de vorm goed kunnen bestuderen. 

Lees meer >>>

Edwin van der Heide

Edwin van der Heide is zowel als kunstenaar en als onderzoeker actief op het gebied van klank, ruimte en interactie. Hij rekt begrippen als compositie en muzikale taal op zodat deze ruimtelijkheid, interactiviteit en andere disciplines omvatten. Zijn werk bestaat uit installaties, performances en environments. Het publiek plaatst hij binnen in zijn werk, waarmee Edwin van der Heide de toeschouwer uitnodigt het kunstwerk actief te verkennen en onderzoeken.

Lees meer >>>

Femke Herregraven

Femke Herregraven zoekt in haar werk de relatie tussen financiële waarde, geologische instabiliteit, biologische en technologische zelfgeorganiseerde systemen. Haar tekeningen, afdrukken en sculpturen bevatten het spel tussen fysieke materiaaleigenschappen en digitale technologie. De panelen in de hal bevatten reliëfs met data die in eerste instantie niet voor de ogen bedoeld waren. Het zijn gegevens en codes, die automatisch worden gegenereerd, geanalyseerd en verwerkt.

Lees meer >>>

Funda Gül Özcan

Funda Gül Özcan maakt opvallende ruimtelijke installaties vol beelden en kleuren die je meenemen in de wereld en verhalen van de kunstenaar. In DordtYart plaatst ze haar werk It Happened As Expected, een installatie officieel gemaakt voor een Turkse bar in Graz. Het is een autobiografisch werk waarin we het leven van Funda van geboorte tot nu voorbij zien komen. Funda is geboren in Beiren in een gezin van Turkse migranten. In haar werk verschijnen beelden vol verwijzingen naar de politieke, persoonlijke en maatschappelijke ontwikkelingen in haar leven. Van haar geboorte in de bergen van Duitsland tot een ‘face swab’ met Erdogan gedurende de hele installatie ‘I’m so sorry’ zegt.

Lees meer >>>

Sarah van Sonsbeeck

In de hal vindt u twee werken van Sarah die gaan over stilte en ruimte. Bijvoorbeeld de glazen stilte die de kunstenaar maakte voor een tentoonstelling in Almere: een vierkante meter stilte in de ruimte. Na enige tijd werd het verstilde glas door vandalen ingegooid en sindsdien is de titel van het werk One Cubic Meter of Broken Silence.

Lees meer >>>

Puck Verkade

Puck Verkade maakt films waarin je jezelf als bezoeker letterlijk en figuurlijk kan verliezen. Op een vaak wat absurdistische wijze worden u kritische vragen gesteld. Net als in haar installatie Bait, waarin ongemakkelijke parallellen getrokken worden tussen milieu- en seksueel geweld. Centraal staan een aantal antropomorfe personages die hun tegenstrijdige perspectieven op instemming en medeplichtigheid uiten. 

Lees meer >>>

Sachi Miyachi

There are millions of possible materials around us to make an artwork. There are more than millions of ways to treat materials by artist’s hands. Artist chooses materials and progresses them to form in their ways. Or materials choose artist to form it into artwork.’

Lees meer >>>

Barbara Visser

Barbara Visser is beeldend kunstenaar en filmmaker. Op de tweede verdieping van DordtYart toont ze haar lopende onderzoek The Glass Delusion. Een verhaal in beeld, geluid, foto’s, tekst en licht. Vanuit het materiaal glas zoekt ze een caleidoscopisch verhaal over de wereld: over oorsprong en materie, over gedrag, over tijd, over het kijken.

Lees meer >>>