Rick van Meel

Tijdens verschijnen / verdwijnen kunt u zich verhouden tot een onvoorstelbaar object dat uiteindelijk opbrand in de atmosfeer van Jupiter. Rick bouwt tijdens zijn residentie bij DordtYart satelliet JUNO op ware schaal na, een ruimteobject van NASA. Hij volgt de bouw van dit object en de lancering op de voet. Door het maken van een schaalmodel van het ruimtevoertuig heeft hij de werking, het materiaal en de vorm goed kunnen bestuderen. 

JUNO hanteert het thema verschijnen / verdwijnen op verschillende niveaus. Als object zelf, maar ook met de gegevens en kennis die het genereert. Er verschijnt kennis over ons bestaan en het universum, en er verdwijnt mysterie, fantasie en onwetendheid. 

Rick: ‘Ik raad aan om bij heldere hemel op zoek te gaan naar Jupiter. Daar bevind JUNO zich op dit moment. Deze maanden zijn erg geschikt om Jupiter te zien omdat ze op 10 juni 2019 in oppositie staat van de Aarde. Dit is het punt wanneer de Aarde tussen de Zon en Jupiter kruist, en afstand tussen Jupiter en Aarde het kleinst is. Zo’n 658 000 000 kilometer.’

Rick plaatste ook zijn afstudeerwerk Change of Shape of an Element in Tension. Een werk dat gaat over natuurkundige wetmatigheden en de vormgeving hiervan. Dit object gaat over de vervorming van materialen die onder druk staan. Afhankelijk van het materiaal en de hoeveelheid kracht die erop werkt valt uit te rekenen hoeveel het volume veranderd, en in welke vervorming dit resulteert. Deze berekeningen worden veelal toegepast in de bouw. Het werk is afgeleid van een illustratie uit een bouwkundig lesboek.