Edwin van der Heide

Edwin van der Heide is zowel als kunstenaar en als onderzoeker actief op het gebied van klank, ruimte en interactie. Hij rekt begrippen als compositie en muzikale taal op zodat deze ruimtelijkheid, interactiviteit en andere disciplines omvatten. Zijn werk bestaat uit installaties, performances en environments. Het publiek plaatst hij binnen in zijn werk, waarmee Edwin van der Heide de toeschouwer uitnodigt het kunstwerk actief te verkennen en onderzoeken.

Edwin van der Heide presenteert twee monumentale werken voor de buitenruimte van DordtYart die beide met behulp van perslucht en nauwkeurig aangestuurde pneumatische ventielen klank opwekken: In de installatie Schwingungen – Schwebungen worden tussen de klinkende sculpturale hoorns interferenties gecreëerd die door de ruimte van de luisteraars lijken te zweven. De compositie heeft een efemeer karakter en blijft zich transformeren zonder zich te herhalen.

In de installatie Pneumatic Sound Field zijn de pneumatische ventielen in een vlak boven het publiek geplaatst. In deze ruimtelijke structuur wordt een continuüm gecreëerd tussen de ritmische waarneming van geluid, de ruimtelijke waarneming en het ontstaan van tonen. De compositie bestaat uit twee delen die samen 11 minuten duren.