Kate Keara Pelen (GB)

Het werk van Kate Keara Pelen kan gezien worden als een driedimensionale tekening of schilderij. Schetsmatig onderzoekt zij hoe lijnen, vlakken, kleurgebruik en verschil in textuur de compositie bepalen. Tegenovergestelden worden opgezocht: organisch en statisch, chaos en orde, geometrie en losse lijnen, afgewogen keuzes en toevalligheden.

Met deze schilderachtige benadering van handwerken begon Pelen in 2010. Met haar werk hoopt ze de stille, langzame ambacht van naaien en weven de status van beeldende kunst mee te geven. Het technische en geduldige proces van handwerken dient als een tegenhanger voor de expressievere en meer directe techniek van schilderen.

Op een natuurlijke manier heeft Pelen haar werk losgeweekt van het vlakke canvas en deze ingeruild voor een driedimensionale ruimte. Zelfgemaakte handwerken van textiel in combinatie met gevonden materialen vormen een omgeving die de ene keer uitnodigt om erin te verblijven en in andere gevallen dient als mis-en-scene; een verlaten plaats die eruitziet alsof er zojuist iets heeft plaatsgevonden.