Athanasios Kanakis (GR)

"Transitieruimtes"

Athanasios Kanakis (GR) ruimtelijke onderzoek richt zich op het concept van transitieruimtes. Zonder transitieruimtes zou ons hedendaags begrip van ruimtelijke tegenpolen, zoals privé-publiek of binnen-buiten, misschien wel onmogelijk zijn.

Kanakis gebruikt verschillende media als schaalmodellen, objecten en afbeeldingen. Door onverenigbare werelden samen te voegen in een nieuwe omgeving creëert hij poëtische composities, die zowel herkenning als vervreemding oproepen en waarin fictie en realiteit samenkomen.

Ruimtelijke concepten, symbolen en theorie spelen een belangrijke rol in het werk van Kanakis. Architecturale elementen als de hal, het huis, het labyrint en de deur presenteert hij samen met gevonden afbeeldingen en apparaten als telescopen en uurwerken. De schaalmodellen functioneren als een referentie, een poëtische en abstracte metafoor, die hij op verschillende manieren toepast. Door vormen opnieuw te gebruiken onderzoekt hij de beeldtaal en het conceptuele systeem.

Het resultaat van zijn huidige onderzoek zijn sculpturale objecten en gedeconstrueerde sets. Verhoudingen tussen object en ruimte verdwijnen en nieuwe betekenissen krijgen vorm. De intentie is om een vervreemdende ruimte te creëren: een plek in een plek. De eigenlijke plek wordt een transitie.