Vrijheid verschijnt en verdwijnt

Vrijheid als een teer plantje, een sneeuwklokje dat verschijnt en verdwijnt. Zo’n vergelijking klinkt vreemd want vrijheid  is er gewoon, gegarandeerd ons leven lang.

De reactie van de regeringen op het Coronavirus met een pandemie van angst en terreur van de publieke opinie, plaatst onze vrijheid in een achtergestelde positie. Angst blijkt besmettelijker te zijn dan het virus en ineens blijkt er moed en voorzichtigheid nodig om vrijheid en vrije keuze te behouden. Vooral de moed voor behoud van individuele vrijheid is actueel om daarmee tegen de opschorting van wetten door de staat en de opgehitste publieke opinie in te gaan.

De terreur van de publieke opinie maakt alle intellectuelen, vrijdenkers, rechters, wetenschappers, journalisten, gutmenschen verdacht en de reactie van de verongelijkten zal gewelddadiger zijn dan we ons nu met 75 jaar vrede en welvaart kunnen voorstellen. De banaliteit van het kwaad vernietigt de persoonlijke vrijheden en het fatsoenlijk samen leven in pluraliteit. Die banaliteit zie je nu in Brabant waar de lafhartigen van CDA en VVD wijken voor geweld van de boeren en meebewegen met het FvD. Het kwaad is er altijd en overal in kleine mate maar door de lafhartigen die meedeinen op de golven van publieke opinie wordt het normaal en groot.

Klik hier voor het essay