Programma DordtYart 2019

Donderdag 13 juni, 20.00 uur
Een avond met Marjoleine de Vos en Puck Verkade

Marjoleine de Vos is dichter en journalist. Als redacteur bij het NRC schrijft ze over kunst, literatuur en koken en maakt wekelijks een column over wat haar bezighoudt op de opiniepagina. In 2000 verscheen haar eerste dichtbundel en sindsdien brengt ze met regelmaat poëziebundels uit. Spannend wat er tijdens deze avond zal verschijnen en door de Vos zal worden voorgedragen.
Puck Verkade start 12 juni met haar werkperiode bij DordtYart waar ze zal werken aan een nieuwe film. Ze bouwt een levensgrote filmstudio met decorstukken waarin een nieuw verhaal af zal spelen: een mot die met een existentieel dilemma zit en niet kan kiezen tussen donker en licht. Hoe ze haar beelden laat ontstaan en hoe haar verhalen zich ontwikkelen, vertelt ze op 13 juni. 


Donderdag 27 juni, 20.00 uur
Een avond met Maarten Doorman en Sarah van Sonsbeeck

Maarten Doorman is schrijver, filosoof en bijzonder hoogleraar Journalistieke Kritiek van Kunst en Cultuur aan de universiteit in Amsterdam. In 2014 gaf Doorman een bijzondere lezing bij DordtYart tijdens GlassFever naar aanleiding van het werk van Koen Vanmechelen. Donderdag 27 juni staat in het teken van verschijnen / verdwijnen. Doorman spreekt over zijn werk en gaat in gesprek met kunstenaar Sarah van Sonsbeeck. Sarah startte zes weken geleden met haar werkperiode. Onbevangen startte zij haar onderzoek en eindigde met een heel nieuw werk: For Jan. Een werk dat u zelf kunt ervaren door achter het bureau, in de stoel van de kunstenaar gaat zitten. Een compositie van vierhoekige vormen in de ruimte komt uw gezichtsveld binnen. De vlakken zijn met bladmessing en bladgoud in de ruimte aangebracht als gouden graffiti. Het werk is zowel een eerbetoon aan-, als plagiaat van de door van Sarah bewonderde kunstenaar Jan Dibbets.


Zondag 21 juli, 14.00 uur

The Glass Delusion Live! Met Barbara Visser en Bart Haensel
Kan alleen Bianca Casta ore een glas kapot zingen? Welk misverstand leidde tot de uitvinding van de telescoop? Hoe klinkt vragend glas en waarom is de mimespeler veroordeeld tot een glazen gevangenis?
The Glass Delusion is een langlopend onderzoek van Barbara Visser en Bart Haensel, dat afwisselend in audio, video, installatie en live wordt gedeeld.
Je bent uitgenodigd voor een bezoek aan onze wunderkammer, waar we delen uit het onderzoek bekijken, beluisteren en verbeelden. Een middag over glaswaan, geheime kennis, fabels en feiten uit de populaire cultuur, én een goed moment om het glas te he en op kunst en wetenschap.


Zaterdag 27 & zondag 28 juli

Finissage DordtYart
Het laatste weekend DordtYart in de Biesboschhal, met de veilingperformance van Sachi Miyachi.

________________________________ 


Cursus hedendaagse kunst

Hovo Rotterdam x DordtYart
DordtYart en Hovo (Erasmus Universiteit Rotterdam) presenteren een bijzondere cursus hedendaagse kunst en esthetica. Tijdens deze cursus bezoekt u niet zomaar de tentoonstelling in de hal, maar bent actief deelnemer in het productieproces en gaat samen met uw docent kunsthistoricus Milou Terpstra in gesprek met de kunstenaars. U leert letterlijk tussen de kunst. Bijvoorbeeld over het kijken naar hedendaagse kunst: waar gaan de werken over, hoe kunt u de installaties en sculpturen interpreteren en hoe kunt u zich als toeschouwer tot de werken verhouden? Meld u aan voor de cursus en vind uw antwoord! Vind meer informatie over het programma en het inschrijven via deze link.

Cursusprogramma Hovo Rotterdam x DordtYart:


Donderdag 20 juni, 14:00 - 17:00 uur
Isabelle Andriessen: wat kan als levend en als niet-levend beschouwd worden?

Donderdag 27 juni, 14:00 - 17:00 uur
Susanna Inglada: het verdwijnen en verschijnen van de Spaanse geschiedenis

Donderdag 4 juli, 14:00 - 17:00 uur
Femke Herregraven: onderzoek in de vorm van een kunstwerk