PRESENTATIES KUNSTENAARS

Inmiddels zijn we de laatste paar weken van Cross Works ingegaan. Nieuwe installaties ontstaan: draaiend, hangend, in de knoop, geseald, opgezet, geprogrammeerd, ge-3Dprint, gepositioneerd in en rondom de voormalige machinehal. In juli geven de kunstenaars op verschillende middagen presentaties over hun werk, ontwikkelingen en researches bij DordtYart. De toegang voor deze middagen bedraagt €5,- en is gratis voor seizoenkaart- en vriendenkaarthouders.

- Zondag 2 juli, 15.00 uur: presentaties Maurice Bogaert


 en Pieke Bergmans

Inmiddels is Maurice Bogaert klaar met zijn nieuwe werk, een Camera Obscura. In het werk ‘Het Wezen van de Stad’ (ook te zien in de hal) was de camera het enige dat hij niet zelf geproduceerd had. Hij ging de uitdaging aan en maakte een enorme, draaiende installatie. De donkere kamer ligt aan de ketting te rammelen en verdraait met zijn visoog ons beeld van de lichte hal. Levensgrote houten kopieën van de staalstructuur vullen dit filmische, absurde maar toch levensechte beeld.

Bij DordtYart is Pieke Bergmans op verschillende manieren onze natuur aan het conserveren. Diverse materiaalonderzoeken en technieken worden onderzocht en toegepast. Bloemen en planten worden bewerkt met epoxyhars, gegoten in siliconen, en geseald tot bijzondere 2D collages. Haar werkplaats vormt zich langzaam tot een waar rariteitenverzameling waarin de tijd in de natuur is (of wordt) stilgezet en de kleuren verrassend behouden blijven.

wanmarvis2.jpgStan Wannet / Martens & Visser

- Zaterdag 8 juli, 15.00 uur: presentaties Stan Wannet en Martens & Visser

Bij DordtYart werkt Stan Wannet met twee collega-kunstenaars Chen Rongxin uit China en Anthony Akinbola uit Amerika. De drie kunstenaars startten hun onderzoek in DordtYart en stuiterden meteen op een thema die de leidraad vormt in hun onderzoek: communicatie. Via Google Translate overleggen en bespreken de kunstenaars hun onderwerpen en ideeën. Miscommunicatie en verdraaiing ontstaat zo vanzelf.

Martens en Visser onderzoeken in de hal kunststoffen voor het maken van nieuw werk. In hun werkplaats zien we verschillende onderzoeken met betrekking tot het (in)snijden in diverse materialen als gecoate plastics. Ook de Holons die als vuurtorens draaien in de hal zijn zo tot stand gekomen. Door motoren te koppelen aan de ingesneden vormen weet dit design duo de bezoeker te verrassen en te betoveren met beweging, licht en materiaal zoals je het niet eerder hebt ervaren.

- Vrijdag 14 juli, 20.00 uur: presentatie Boris van Berkum

Boris van Berkum is bij DordtYart werkzaam met zijn 3D printer en tablet. In de hal zijn verschillende schetsen te zien; kleine 3D beeldjes die hun oorsprong vinden in de geschiedenis van West-Afrikaanse religies, gevonden in archieven van musea. Boris bewerkt deze 3D scans van beelden en maskers tot nieuwe schepsels, die gebruikt zullen worden in Winti rituelen.

jabber.jpgDavid Jablonowski / Boris van Berkum

- Zondag 30 juli, finissage DordtYart met o.a. presentaties David Jablonowski en Boris van Berkum

David Jablonowski concentreert zich op kernvragen rondom de eigen aard van sculptuur en zijn communicatief potentieel, de kracht van de communicatie. Jablonowski speelt uiteenlopende materialen en de spannende contrasten (bijvoorbeeld hi tech vs natuurlijke elementen). De manier van combineren en presenteren geeft een verrassende uitstraling.