OPENING SENSE OF SOUND

Geluidsgolven vullen de oude machinefabriek. Afgelopen 19 augustus opende de deuren van DordtYart voor het tweede deel van het seizoen: Sense of Sound.

Een mooie dag, veel bezoek, veel geluid en een bijzondere performance van Ensemble Interface in samenwerking met kunstenaar Hans van Koolwijk. Het ensemble componeerde, repeteerde en leerde de nieuwe instrumenten en klanken kennen van de instrumenten van Van Koolwijk in de week voorafgaand aan de opening. Ze namen het publiek mee in een prachtige compostitie en verrasten menig oor.

RTV Dordrecht en Museumtijdschrift zijn langsgeweest in de hal om de tentoonstelling te bekijken en beluisteren. Bekijk hier het prachtige verslag van RTV Dordrecht met beelden van het repeterende Ensemble Interface. Edo Dijksterhuis (Museumtijdschrift): 'De tentoonstelling ‘Sense of Sound’ in de Dordtse Biesboschhal vat een halve eeuw Nederlandse geluidskunst samen in veertien werken. Een zeldzaam genot voor oor én oog.' Lees hier het gehele verslag.

performance.jpg

PERFORMANCES SENSE OF SOUND

Na de openingsperformance met Ensemble Interface, wachten De Bellen van Hans van Koolwijk op een volgende performance. Stil blijft het niet de aankomende weken: geluidkunstenaar Hans van Koolwijk bespeelt zijn nieuwe belleninstallatie samen met drie leden van het Schreck Ensemble: Hans van Eck (composities en regie). Caroline Erkelens (zang). Jan-Kees van Kampen (live elektronica).

Vijftig hangende bellen, uit Japan, Birma, Tibet en Londen, plus fragiele exemplaren van bone china porselein gemaakt door Van Koolwijk, kunnen vrij swingen en botsen met elkaar. Door Hans van Eck gecomponeerde structuren gaan in dialoog met de eigen wil van de Bellen-installatie en de spelers improviseren daarin naar hartenlust, waardoor iedere performance een unieke ervaring wordt. Subtiele dopplereffecten worden live bewerkt door Jan-Kees van Kampen en met flarden tekst in verschillende talen voert Caroline Erkelens de bezoekers mee in een andere staat van zijn waarin droom, vergeten herinnering en realiteit samenstromen.

Op deze dagen is ook de performance Organa van Nils Davidse en Elise 't Hart te horen. Zij maken deze middagen een nieuwe compositie met de karakteristieke klanken van ieder orgel dat in de hal is opgesteld. Voor Organa verzamelde het duo huisorgeltjes uit het hele land; ieder met zijn eigen geluid, eigen stem die zij optimaal tot hun recht laten komen in de composities.

Daarnaast spreekt The Poet van Maria Barnas. Een installatie die zoekt naar nieuwe beeldende taal en die werkt door de toevoeging van droogijs. Zodra het droogijs wordt toegevoegd zoekt de machine naar woorden en zinnen, waarbij de zoektocht het gedicht zelf wordt.

Performances: 
2 & 10 september (14.00,15.00 & 16.00 uur)
15 oktober (14.00, 15.00 & 16.00 uur)