AWAKENER / LIFEBANK

Gelijktijdig met de presentatie van Berengo verrijkt Koen Vanmechelen de fabriekshal van DordtYart met een idyllische binnentuin, compleet met een vijver en een prieel, een paradijs waar het leven begint en opnieuw vorm krijgt. In het midden komt een beeld te staan van twee immens grote bronzen handen die glazen vruchten dragen. Eén knijpbeweging en een hand vermorzelt de schepping. Koen Vanmechelen is een eigentijdse profeet, die ons waarschuwt voor ondoordachte stappen in onze manier van produceren en consumeren.

De expositie is een voortzetting van het kunstprogramma waaraan Vanmechelen al enkele decennia werkt. Het begon met het Cosmopolitan Chicken Project (CCP), een bijna wetenschappelijk opgezet broedprogramma met achttien soorten kippen uit de gehele wereld. De intentie is dat elke nieuwe generatie levenskrachtiger zal zijn en beter bestand tegen ziekten. Het project is een artistiek pleidooi tegen monocultuur en voor diversiteit in gemeenschappen van levende organismen.

domesticated_giants.jpg

Tijdens de Biënnale van Venetië in 2015 breidde Vanmechelen zijn populatie van kippen uit met drommedarissen. Op de uitwerpselen van deze dieren kweekte hij oesterzwammen, die samen met de kippeneieren werden bereid en geserveerd in een splinternieuw slow food restaurant. Een andere installatie tijdens de biënnale was de AWAKENER/LIFEBANK op de derde verdieping van Palazzo Franchetti. Waar vroeger de schatten van de Banca di Venezia werden bewaard, bevond zich nu een verzameling zaden van granen, groenten en kruiden. Op het eiland Murano kwam Koen Vanmechelen in contact met de maestro’s van het glasblazen en dat bracht hem op het idee om de vorm van zijn eindproducten, de kippeneieren en de oesterzwammen, te verduurzamen in glas. Daarmee toonde hij het leven zelf in het meest kwetsbare materiaal.

ondertekenen_contract.jpg