aftrap van het nieuwe seizoen 2013

Op een winterse 20 januari kwamen ruim 60 bezoekers zich verwarmen aan het vooruitzicht van een nieuw seizoen DordtYart 2013. Allereerst werden twee nieuwe gezichten voorgesteld: de bedrijfsleider Miranda Kleisen en de medewerker educatie en organisatie Esther Jonkman. Vervolgens keken wij naar een prachtige terugblik over DordtYart KUNST WERKT 2012. Jeanne van der Horst maakte in deze film van vijftig minuten de essentie van DordtYart duidelijk: het vakmanschap van de kunstenaars en de energie die de Hal geeft aan hun werken. Op de website wordt deze film gepresenteerd in achttien mini docu's van Kunst werkt 2012.

nbfeb.jpg

Na de film presenteerden Lyda Vollebregt en Gerrit Willems hun keuzes voor het nieuwe seizoen. Zij willen vooral een verbinding leggen met de hal door kunst te tonen die zich verbindt met wetenschap en techniek, met 'maken en doen', met alles wat er ooit in de machinefabriek gemaakt werd. De voorkeur gaat uit naar installaties en sculpturen, geluidswerken en werken die het waarnemen en de werking daarvan tot onderwerp maken. Het gaat om horen, zien, ruiken en proeven.

Dré Wapenaar vertelde over de klankpaviljoens waarin de Canto Ostinato werd uitgevoerd en over zijn plannen voor een nieuw paviljoen in de Hal. Peter Vink presenteerde zijn site specific werk. Ook hij bouwt voor DordtYart een specifieke Hal-installatie. Marije Vogelzang vertelde over haar food-experimenten en Andre Dekker van kunstenaarsgroep Observatorium legde de verbinding met hun werk voor Emscher Kunst. Jongeren van het leerwerkbedrijf DordtMij fabriceren brugdelen die eind mei naar oberhausen worden verscheept voor een expositie in het Ruhrgebied. Zorro Feigl vertelde in een toegift over zijn Chinese residency met nadruk op zijn fietstocht naar de Chinese Muur. Tijdens een rookpauze werd hij verrast door een wolk van vuurvliegjes. De schoonheid daarvan is een inspiratie voor zijn volgend werk.

In de volgende nieuwsbrief berichten we over de andere zeven kunstenaars en de vijf AIR's. Blijf het volgen! DordtYart opent op zaterdag 13 en zondag 14 april met enkele speciale activiteiten. Daarna zijn de openingstijden van wo t/m zo van 10.00 - 18.00 uur.