2019 verschijnt

Verschijnen / Verdwijnen

Toen DordtYart in 2010 in ons leven verscheen, bleek het direct een plek waar gecreëerd moest worden. Een prachtige locatie met veel licht, ruimte, mogelijkheden en een voelbare sfeer die vraagt om in gewerkt te worden. Inmiddels hebben meer dan 90 kunstenaars korte en lange werkperiodes gehad in de hal waarbij het verschijnen van nieuw werk en experiment prachtig was om mee te maken, zowel voor de bezoekers als voor de kunstenaars en voor ons.
 
We gaan het laatste jaar in als DordtYart in de oude machinefabriek in Dordrecht, 2019. Al vanaf het begin wisten wij als organisatie dat het tijdelijk zou zijn. Dit zorgt ook voor kracht: we hebben straks in 8 jaar tijd ongelooflijk veel moois kunnen laten gebeuren. Tijd voor iets nieuws. 

Dat DordtYart een plek is die heeft doen verschijnen en na de zomer zal verdwijnen is voor ons een mooi en passend thema, waar nog allerlei andere gedachtes bij opspelen. Het verschijnen van werken en experimenten in de hal, het gebied om DordtYart heen dat enorm aan het ontwikkelen is, de ingeperkte tijd van dit project, de hal die haar vergankelijkheid toont na al die jaren, de veranderende seizoenen die soms letterlijk de hal binnendringen, de levendige landtong vol bomen, planten en beesten..

Bever in residence

DordtYart in de winter betekent geen activiteiten in de hal en toch zagen we buiten bij de haven een omgevallen boom. Doorgezaagd- nee - doorgeknaagd, een bever.

Verwondering bij ons over de nutteloosheid, want met een boom die meters van het water stond kan een beest toch niks? Nog een week... Bewondering. Takken bleken uit de gevallen boom geknaagd te zijn en verdwenen. Dus, zo’n beest loopt over het land, kiest een boom omdat hij turend naar de hemel de geschikte takken ziet; destructie, constructie of heerlijk wintervoedsel?

DordtYart 2019
Verschijnen / Verdwijnen

Opening
20 april 2019
15.00 uur

Finissage
28 juli 2019