COLLECTIE PIETER EN MARIEKE SANDERS

Pieter en Marieke Sanders laten zich al ruim veertig jaar verrassen door het actuele werk van zowel jonge en vaak nog onbekende kunstenaars uit binnen- en buitenland als door werk van gevestigde kunstenaars die hun sporen hebben verdiend. Hun omvangrijke collectie omvat schilderijen, tekeningen, sculpturen, klein plastiek, foto’s, installaties, videowerken en kunstenaarsboeken. De nadruk ligt op innovatief en conceptueel werk. De laatste jaren volgen zij met name de ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media, video en post-internetkunst.

Meer informatie over de collectie en de verzamelaars: www.pietermariekesanders.nl

 

Lees meer >>>

Maria Barnas

Schrijver, dichter en beeldend kunstenaar Maria Barnas onderzoekt in haar werk hoe taal en beeld de werkelijkheid kunnen beïnvloeden. In de film Then, Then zien we een reeks foto’s van de gereconstrueerde werkkamer van Johann Wolfgang von Goethe in het Goethe Haus in Frankfurt.

Lees meer >>>

Christiaan Bastiaans

De artistieke praktijk van de Nederlandse kunstenaar Christiaan Bastiaans verschilt in eerste instantie niet zozeer van die van een onderzoeksjournalist. Bastiaans reist naar conflictgebieden in Azië en Afrika en documenteert verhalen en fotografeert situaties van mensen die in extreme omstandigheden, waar zij vaak ongewild in terecht zijn gekomen, moeten overleven. Dit materiaal verwerkt hij vervolgens in zijn installaties, films, assemblages en sculpturen.

Lees meer >>>

Hans Op de Beeck

De films van de Belgische kunstenaar Hans Op de Beeck worden gekenmerkt door traagheid, kaalheid en een overduidelijke enscenering. De opbouw van het decor of de styling van de personages wordt expres in beeld gelaten. Zijn werk heeft daarnaast een sterke theatrale kwaliteit, die hij onder andere ontleent aan de klassieke tragedie. Zijn personages worden dan ook vaak gespeeld door bekende acteurs.

Lees meer >>>

Jean-Gabriel PĂ©riot

In Dies Irae neemt de Franse kunstenaar en filmmaker Jean-Gabriel Périot ons mee op een verbluffende en poëtische reis door de wereld. De film is opgebouwd uit duizenden stilstaande beelden die elkaar in hoop tempo opvolgen, waardoor een bewegend beeld ontstaat. Het zijn beelden van wegen, paden, gangen, steegjes en doorgangen overal ter wereld, die samen een eindeloze weg vormen.

Lees meer >>>

Tanja Ritterbex

‘What’s the definition of a woman?’, vraagt Ritterbex aan de mannelijke personage in haar film. Hoewel de stem van de man ernstig vervormd is, wordt uit de opbouw van zijn zinnen en de paar verstaanbare woorden duidelijk hoe hij hierover denkt. ‘A woman is a tool’, ‘Everything around a woman is a shopping bag’, ‘She can not be trusted’.

Lees meer >>>

Lydia Woort

Water is een van de voornaamste beeldende middelen van de jonge kunstenaar Lydia Woort. Op de kunstacademie begon ze met het opnemen van korte filmpjes waarin ze water gebruikte om vervreemdende situaties te creëren. In het videowerk Mimic Battle, waarmee Woort in 2010 afstudeerde, zien we in een vertraagd beeld het gezicht van de kunstenaar tweemaal in stromend water verschijnen en verdwijnen.

Lees meer >>>

installatie Krijn de Koning

Krijn de Koning maakt ruimtelijke installaties die specifiek voor, in en met de ruimte of plek zijn gemaakt. Hij onderzoekt de omgeving, hoe ervaren en gebruiken we die en hoe kijken we tegen deze ruimte aan. De Koning is geïnteresseerd in de aspecten die een ruimte kunnen conditioneren en waar enorme consequenties in verborgen zitten voor de beleving van een plek.

Lees meer >>>