Zaterdag 7 oktober 20.00 uur

Huygens Vocaal Ensemble Music (koor)

Zaterdag 7 oktober 2017, 20.00uur

Het koor dat onderzoek naar ruimte omarmt in hun optredens.

Over Huygens Vocaal Ensemble
Voor Sense of Music hebben we specifiek gekozen voor het Huygens Ensemble omdat dit koor onder leiding van Tijssen optredens geven waarbij het benutten en gebruiken van de (bijzondere) locaties onderdeel is van het programma. Tijssen is een dirigent die het onderzoek naar de ruimte omarmt in de optredens.

Het Huygens Vocaal Ensemble bestaat als vereniging sinds 2002 en is genoemd naar Constantijn Huygens. Een veelzijdige man, die zelf zijn muzikale werk hoger achtte dan zijn poëtische. Geïnspireerd door deze naamgever stelt het HVE zich ten doel klassieke vocale muziek uit te voeren in gevarieerde programma’s. Soms alleen a-capella koorwerken maar ook vocale muziek in combinatie met andere kunstvormen. Vernieuwend, innovatief en op een zo hoog mogelijk niveau.
Het koor bestaat uit 16 gedreven zangers, die het beste uit zichzelf willen halen. Het koor heeft een transparante klank, die goed tot zijn recht komt in de a-capella werken die het vaste bestanddeel van de programmering vormen. Het koor ziet zichzelf graag als ambassadeur voor de hedendaagse klassieke muziek maar put ook uit het traditionele repertoire.

hve_persfoto2015_web.jpg


Over dirigent Hans Tijssen
Hans Tijssen (1966), die aanvankelijk elektrotechniek studeerde, begon met pianospelen op 18-jarige leeftijd en werd na een jaar privélessen toegelaten aan het conservatorium te Zwolle. Hier studeerde hij piano bij Rudi de Heus en Ben Smits. Naast zijn pianostudie verdiepte hij zich in zang, koordirectie en compositie. Naast zijn reguliere studie volgde hij diverse masterclasses. Eind 1996 richtte hij het Huygens Vocaal Ensemble op.

Na een periode van 2 jaar in Brisbane (Australië) kwam hij terug naar Nederland en blies het Huygens Vocaal Ensemble nieuw leven in waarmee hij zich meer en meer richtte op de uitvoering van hedendaagse klassieke muziek.
Tijssen raakte hierdoor betrokken bij een aantal nieuwe initiatieven. Zo was hij artistiek adviseur en gastdirigent bij de stichting VOCA te Deventer en is hij de medeoprichter van de stichting avontuurlijke muziekprojecten IJsselstreken STAMPIJ. Met dit laatste initiatief wil Hans een verbinding maken tussen hoogwaardige koormuziek en entertainment.

Hans Tijssen ontwikkelde diverse innovatieve koormuziekprogramma’s zoals een serie ‘parkeer­garage­concerten’ waarin een auto de hoofdrol speelde. Zijn koormuziekprogramma’s zijn vaak doorlopende voorstellingen waarin de diverse onderdelen sterk met elkaar verweven zijn. Tijssen maakt prikkelende programma’s waarin zijn kwaliteiten als componist, dirigent, instrumentalist en producent naar voren komen.

Meer over Huygens Vocaal Ensemble op hun website.


tickets.jpg