Vrijdag 29 september 20.00 uur

Toon Hagen & Philine Coops – Shadow Nor Prey (Simeon ten Holt), Going On (Première, Toon Hagen)

Unieke kans om het onbekendere Shadow nor Prey de componist Ten Holt te horen en op dezelfde avond de lichtere reactie die Toon Hagen schreef hierop, en die tijdens Sense of Music haar première beleefd.

Shadow nor Prey (Simeon ten Holt)
Shadow nor Prey is een ode aan de zoektocht, het ‘reiken naar’, of ‘verlangen naar’ want een mens heeft immers zo zijn onbestemde verlangens.
Dit muziekstuk krijgt niet zoals bijvoorbeeld bij Canto, een beloning in de vorm van een herkenbare melodie. Het gaat op weg en het komt weer thuis en onderweg is er veel gebeurd.
Met dit werk heeft de componist zich gedwongen het proces van het eenmaal gekozen materiaal te volgen zonder een resultaat af te dwingen. Het stuk gaat op weg, baant zich een weg door de tijd en blijft trouw aan zijn principes. Het gaan van die weg is voldoende en goed; het draait niet om een einddoel bij Shadow nor Prey.

Going on (Toon Hagen)
Going on heeft Toon Hagen geschreven als een reactie op Shadow nor Prey. Het werk opent met een naïef slaapliedje en is bij aanvang direct al een lichter werk dan Ten Holt zijn stuk. Dit liedje markeert ook de overgang van de verschillende fasen van het totale werk. Het 'kind' gaat mee in het groeiproces; soms als herinnering, dan weer als spiegel, confronterend, of in de zin van: mag het er nog zijn? De basis van het werk is een 'op weg gaan' vanuit een sfeer van vertrouwen en het hervinden ervan.

De componist Toon Hagen noemt de muziekstijl van Going on zelf proces-muziek: korte motieven en melodische fragmenten ontwikkelen zich gaandeweg tot langere muzikale zinnen waarin de muziek zich uiteindelijk even volledig mag uitspreken met het materiaal wat op dat moment aan de orde is.
Going on is in eerste instantie geschreven als pianosolo. Vanavond hoort u de première in een vertolking door 2 pianisten. 


Over Toon Hagen
Toon Hagen begon zijn orgelopleiding bij Egbert Klein. Vervolgens studeerde hij hoofdvak Orgel aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en studeerde daarnaast Kerkmuziek. Daar behaalde hij de diploma’s Docerend en Uitvoerend Musicus. Aan het Arnhems conservatorium behaalde hij de aantekening improvisatie.
Als cantor-organist is hij verbonden aan de Grote of Sint-Michaëlskerk te Zwolle. Hij geeft leiding aan de Michaëlscantorij, die medewerking verleent aan de maandelijkse Michaëlsvieringen in de Grote of Sint- Michaëlskerk en aan het Michaëlscantatekoor dat meewerkt aan de cantatevieringen in deze kerk.

Toon Hagen is mede-oprichter van het Zwolse orkest Musica Michaëlis, een orkest van professionele musici dat in 2008 ontstaan is uit de cantatevieringen. Tot juni 2010 was hij tevens artistiek leider van dit orkest. Hagen is actief als concert-organist, heeft een privé-orgellespraktijk en is werkzaam als componist van orgel- en kerkmuziek. Zijn orgelspel is inmiddels op een zevental cd’s vastgelegd. In 2013 verscheen een opname van Canto Ostinato van Simeon ten Holt, in een bewerking voor orgel, opgenomen op het Schnitgerorgel in Zwolle.

Over Philine Coops
Philine Coops studeerde aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle (bij Rudy de Heus en Frank van de Laar) en behaalde haar diploma’s Docerend Musicus in 2002 en Uitvoerend Musicus in 2004.

Coops is als mede-oprichter verbonden aan Podiumkunstcollectief Muzinder, waarmee ze uiteenlopende optredens verzorgt in verschillende samenstellingen. Zo voerde zij Canto Ostinato (Simeon ten Holt) uit op twee en drie vleugels, speelt ze in de muzikale vertelvoorstellingen 100 jaar dromen en RATS, en treedt ze op in ensemble-verband tijdens klassieke concerten. Ook begeleidt zij koren en solisten tijdens concerten, audities en concoursen doceert zij.

Concert mede mogelijk gemaakt door stichting van Simeon ten Holt

tickets.jpg