Horst Rickels & Robert Pravda

Bij DordtYart beweegt het publiek zich door een veld van acht verschillende roterende luidsprekerobjecten, een bijzondere soundscape ontstaat. De akoestische eigenschappen van de hal spelen in deze soundscape een cruciale rol: DordtYart wordt zelf onderdeel van het instrument. Door de rotatie van de geluidsbronnen verandert de focus van de auditieve waarneming voor de toehoorder voortdurend. De klank wordt zowel rechtstreeks via de speaker ervaren als ook indirect via de variërende reflectie van de ruimteakoestiek. De rotatiesnelheid van de speakers alterneert tussen zeer langzaam (adagio) en zeer snel (molto vivace).

Oorspronkelijk is de Leslie-speaker ontwikkeld om de diffuse ruimteakoestiek van een kerk na te bootsen. De bedoeling was hierbij om de klank van het Hammond-orgel te completeren, die de taak had om de pijporgel te imiteren of vervangen.

Dit bijzondere werk is van kunstenaars Horst Rickels (1947, DE) en Robert Pravda (1967, NL), die vaker samenwerken in installaties en performances.