Maurice Bogaert

Maurice Bogaert werkt aan projecten waar verschillende media zoals architectuur, film, tekst en beeldende kunst bij elkaar komen tot een totaalervaring voor een publiek. 
Inmiddels is Maurice klaar met zijn nieuwe werk, een Camera Obscura. In het werk ‘Het Wezen van de Stad’ (ook te zien in de hal) was de camera het enige dat hij niet zelf geproduceerd had. Hij ging de uitdaging aan en maakte een enorme, draaiende installatie. De donkere kamer ligt aan de ketting te rammelen en verdraaid met zijn visoog ons beeld van de lichte hal. Levensgrote houten kopieën van de staalstructuur vullen dit filmische, absurde maar toch levensechte beeld. 
Werkt samen met: Sofie Doeland.

Lees meer >>>

Pieke Bergmans

Pieke Bergmans maakt werk over beweging en welke vormen uit beweging voort kunnen komen. Haar proces start vaak met het onderzoek naar de karakteristieken en de al bestaande productieprocessen van het materiaal waarmee ze aan het werk gaat. Door dit grondige onderzoek weet ze precies hoe ze het materiaal kan manipuleren. 
Pieke is bij DordtYart op verschillende manieren onze natuur aan het conserveren. Diverse materiaalonderzoeken en technieken worden onderzocht en toegepast. Bloemen en planten worden bewerkt met epoxyhars, gegoten in siliconen, en geseald tot een 2D collage. Werkt samen met: Wendeline Thole en Marit Heinen

Lees meer >>>

David Jablonowski

David Jablonowski concentreert zich op kernvragen rondom de eigen aard van sculptuur en zijn communicatief potentieel, de kracht van de communicatie. Jablonowski speelt uiteenlopende materialen en de spannende contrasten (bijvoorbeeld hi tech vs natuurlijke elementen). De manier van combineren en presenteren geeft een verrassende uitstraling. Voor DordtYart maakt Jablonowski beelden die het materiaal tot zijn uiterste zullen brengen. Grote schaal en overbrugbare afstanden zullen materiaal op hun artistieke maakbaarheid testen. Werkt samen met: Sarah Pichlkostner.

Lees meer >>>

Martens & Visser

Een samenwerking tussen Michiel Martens en Jetske Visser. In hun werk Holons laten zij hun fascinatie zien voor transformatie en beweging. Het onderzoek breiden zij uit en gaan beweging beschouwen vanuit licht, oppervlakte, interieur en semi-publieke ruimtes. 
Martens en Visser onderzoeken in de hal kunststoffen voor het maken van nieuw werk. In hun werkplaats zien we verschillende onderzoeken met betrekking tot het (in)snijden in diverse materialen als gecoate plastics.

Lees meer >>>

Stan Wannet

Stan Wannet zijn werk richt zich op de intermediaire rol, die de mens speelt – tussen dier en ding – als bezieler van de levenloze wereld met de nadruk op, en de voorliefde voor, al de absurdistische eigenaardigheden die hem/haar maakt tot wat hij is. Het dier, het dierlijke en het dier in onszelf speelt een prominente rol. Bij DordtYart werkt Stan met twee collega-kunstenaars Chen Rongxin uit China en Anthony Akinbola uit Amerika. De drie kunstenaars startten hun onderzoek in DordtYart en stuiterden meteen op een thema die de leidraad vormt in hun onderzoek: communicatie. Via Google Translate overleggen en bespreken de kunstenaars hun onderwerpen en ideeën. Miscommunicatie en verdraaiing ontstaat zo vanzelf.

Lees meer >>>

Boris van Berkum

Boris van Berkum werkt met reusachtige 3D robotprinters om zijn objecten te maken. Door deze manier van werken is hij zich af gaan vragen: waarom zou een kunstenaar toekijken wat een robot doet? Wat maakt het verschil tussen de robot en de scheppend kunstenaar?

Bij DordtYart is Boris werkzaam met zijn 3D printer en tablet. In de hal zijn verschillende schetsen te zien; kleine 3D beeldjes die hun oorsprong vinden in de geschiedenis van West-Afrikaanse religies, gevonden in archieven van musea. Boris bewerkt deze 3D scans van beelden en maskers tot nieuwe schepsels, die gebruikt zullen worden in Winti rituelen.

 

Lees meer >>>

Kunst in Opdracht

DordtYart streeft er naar de sfeer te creëren van een bedrijvige werkgemeenschap, met kunstenaars uit het buitenland die er tijdelijk verblijven en kunstenaars uit Nederland die aan een opdracht werken. Een plek ook waar studenten en hun begeleiders gezamenlijke kunstprojecten uitvoeren en waar jongeren door ze in te zetten als assistenten van kunstenaars, publieksbegeleiders of in de aanwezige horecagelegenheid, een beroep leren uit te oefenen. Een gemeenschap waar een breed publiek en bewoners uit de omgeving op een bijzondere manier kunnen kennis maken met kunst en kunstenaars.

Lees meer >>>