Persoonlijke verhalen

Vanaf 11 april 2015 presenteert DordtYart de tentoonstelling Persoonlijke verhalen, Gedeelde geschiedenissen, Gezamenlijke herinneringen Videowerken uit de collectie G + W.

Albert Groot is werkzaam als psychiater in Sittard-Geleen en sinds 15 jaar een gedreven verzamelaar van eigentijdse beeldende kunst. Daarnaast is Groot als initiatiefnemer of participant actief binnen menig instelling of platform voor eigentijdse kunst. Zo is hij initiatiefnemer van het Collectors House in Heerlen alwaar Groot internationale private verzamelingen voor het voetlicht brengt en is hij nauw betrokken bij de Stichting Bonnefanten Hedge House in Wijlre. Groot zette zich lange tijd in voor de stichting 'Made in Mirrors', in samenspraak met Stijn Huijts directeur van het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Made in Mirrors is een stichting die beoogt artistieke uitwisseling van mensen en ideeën tot stand te brengen, tussen verschillende regio’s in de wereld. Sinds kort is Albert Groot betrokken bij de ontwikkeling van Tlön Projects, een nieuw platform voor eigentijdse kunst dat gevestigd zal worden in Brussel.

De G+W collectie bevat jonge internationale hedendaagse beeldende kunst. Alle uitvoeringsvormen en media worden verzameld. Binnen de verzameling is conceptueel werk naast sculpturen, tekeningen en schilderkunst alsook fotowerk en videokunst aanwezig. Het accent op het hier en nu komt voort uit de fascinatie om het bestaan en de door ons persoonlijk geïnterpreteerde werkelijkheid van het eigen, naast het gezamenlijke leven in het hier en nu, waarin de ontmoeting met de ander centraal staat. Het delen van dit bestaan, leidt tot delen van beleving van de verzamelde kunst. De kunst geeft verdieping door de vragen die ze oproept. De kunst geeft glans aan ons bestaan in haar interesse in en betrokkenheid op onze werkelijkheid.

Verzamelen lijkt daarbij een afstraling van het aloude humanistische ideaal: het schaven aan de wereld, waarvan je deel uitmaakt en die je toegankelijk en waardevol wilt doorgeven aan de volgende generatie(s). Hier overstijgt verzamelen het individuele en komt het collectieve belang centraal te staan.

Voor de presentie in DordtYart hebben Chris Bestebreurtje en Petra Kuipers van Tlön Projects, in dialoog met Albert Groot, een selectie gemaakt van een zestal videowerken uit de Collectie G + W. Ze laten een deel zien van de fascinaties van Albert Groot. De videowerken worden getoond in de door Krijn de Koning ontworpen architecturale, labyrintachtige constructie op de bovenste verdieping van DordtYart.

De kern van deze selectie videowerken wordt gevormd door verhalen. De grote verhalen uit de geschiedenis en de invloed daarvan op de kleine verhalen van mensen. En visa versa. Hoe mensen de werkelijkheid creëren en daarmee geschiedenis schrijven. De spanning tussen fictie en werkelijkheid. Het gebruik van het menselijk geheugen als beeldarchief. De suggestieve en associatieve kracht van beelden. De invloed van beeldcultuur op onze manier van waarnemen en denken. En ook hoe beelden en verhalen tot stand komen.