Robert Lambermont

Lambermont is zowel beeldend kunstenaar als pianist. Het ontstaansproces van zijn objecten verloopt organisch en intuïtief. Hij verzamelt vormen en bewegingen die hem opvallen in onder meer gebouwen en landschappen, maar ook in minder materiële zaken zoals de muziek van Simeon ten Holt en vertaalt deze naar tekeningen en bewegende objecten.

De vorm van de Grote Pneuma is gebaseerd op de hoogtelijnen en kustlijn van Paaseiland. De grijze kunststof buizen worden langzaam gevuld met water waardoor de houten ringen trapsgewijs stijgen. Naarmate het beeld in hoogte stijgt neemt het geluid van stromend water af. Zodra het object zijn hoogste punt bereikt, stort het geheel plots in waarbij luid kolkend water hoorbaar is.

Nanoteller bestaat uit een soort houten hek dat zich stap voor stap als een harmonica openvouwt. Af en toe klapt het hek met hoge snelheid in waarbij de houten latten een scherpe knal produceren. Hoe en wanneer het object beweegt, wordt overgelaten aan een geigerteller. Radioactieve deeltjes bepalen dus of het hek zich weer een stapje verder opent of dicht klapt.

Met het Rondane Kwartet treedt Lambermont tijdens Sense of Music op.