Maria Barnas

The Poet is ontwikkeld door beeldend kunstenaar en dichter Maria Barnas. Het werk bevindt zich op het snijvlak van lichaam en machine, individu en systeem. The Poet neemt een belangrijke plek in binnen het oeuvre van Barnas. Zij werkt met tekst en beeld; nieuw is een serie werken waarin ze niet alleen de betekenis, maar ook de massa, het volume en het gewicht van taal gebruikt om sculpturen te ontwikkelen en tot een nieuwe, beeldende taal te komen.

Na een serie glaswerken, waarin ze woorden blies tijdens het vormen van de glazen bellen - om woordvormen en klanken de uiteindelijke vorm van de gestolde bellen te laten bepalen - ontwikkelde ze The Poet, die op een speelse manier de macht en onmacht van taal-overdracht laat zien.

Het gedicht in The Poet, The Planet O, is geen kant en klaar gedicht, maar bestaat uit de zoektocht naar woorden, de juiste woorden op het goede moment, waarbij  hakkelen, stokken en stotteren uitdrukking geeft aan het onvermogen van de mens zich op een ideale manier uit te drukken.

Op de tweede verdieping is ook het werk Then, Then uit de Sanders Collectie te zien van Maria Barnas.