Sander Breure & Witte van Hulzen

Sander Breure & Witte van Hulzen plaatsen in de hal hun Gouden Muur en een aantal  van hun gebeeldhouwde acteurs van diverse materialen als brons en keramiek. In DordtYart vervolgen ze hun onderzoek naar hoe deze acteurs zich verhouden tot hun publiek, hun decor, de ruimte, en tot de kunst.

Lees meer >>>

Kim Habers & Yvon Ariese

Kim Habers & Yvon Ariese werken bij DordtYart vooral op het buitenterrein, zoekend naar verschillende manieren om tekeningen om te zetten naar sculpturale buitenwerken. Materiaalonderzoek ontstaat vanzelf: hoe kan dit alledaagse materiaal vouwbaar blijven en weersbestendig worden? Op de landtong staat inmiddels een eerste experiment van Kim en Yvon: Weather, 2018. Een tekening, overgoten met broos gips waarbij het weer (regen en wind) bepaalt hoe het werk erbij staat en in hoeverre de gedetailleerde tekening van Kim te zien is.

Lees meer >>>

Edwin van der Heide

Edwin van der Heide kent u misschien nog van zijn mist en geluidinstallatie op de landtong in 2013. Deze keer duikt Edwin met zijn opnameapparatuur in het water van de haven van DordtYart. Een maand lang verzamelt hij gegevens, tonen en golven die het begin vormen van een nieuw onderzoek. Daarnaast assisteert Edwin enkele kunstenaars in de hal tijdens de werkperiode bij hun experimenten.

Lees meer >>>

Inti Hernandez

Inti Hernandez plaatst in DordtYart één van zijn acht amfitheaters: Encounter Place, first variation. In de hal werkt hij in de houtwerkplaats verder aan verschillende projecten waarbij hij de taal van architectuur en industrieel ontwerpen gebruikt om ‘common sense’ te brengen in de hedendaagse kunst. Hij experimenteert hierin niet alleen met zijn objecten, maar ook met de beleving van de toeschouwer.

Lees meer >>>

Jan Kees van Kampen

Jan Kees van Kampen heeft zijn waterinstallatie Lingua Franca in de hal geplaatst, waarbij water in beweging wordt gebracht met behulp van geluid. Door het samenspel van geluid en belichting ontstaat een watersculptuur die constant van vorm verandert. Bepalend voor de vormen zijn de geluids- en lichtfrequenties, die zich op een precieze wijze tot elkaar verhouden, deels door de compositie en deels door toeval.

Lees meer >>>

Femke Schaap

Femke Schaap toont video-installaties waarin ze film en animatie presenteert op uitgesneden schermen en objecten. Een techniek genaamd videomapping. Het werk is misschien wel het beste te omschrijven als sculpturale filmwerken, waarbij je als toeschouwer door de filmprojecties heen wandelt en waarbij Femke de beeldhouwer is van de bewegende en lichtgevende objecten.

Lees meer >>>

Marloes van Son

Marloes van Son experimenteert tijdens haar werkperiode met elektromotoren als geluidsbron, het ontwerpen van instrumenten en de mogelijkheden van elektronische geluidsmodules. In de hal staat het werk Devices opgesteld: geluidsobjecten gemaakt van alledaagse objecten zoals een steen en een toetsenblok van een telefoon getransformeerd tot instrumenten.
Marloes gaat op zoek naar een tussenvorm van installatie en instrument waarbij de objecten die ontstaan zowel zelfstandig een compositie voortbrengen, als door een performer bespeeld worden.

Lees meer >>>

Julien Thomas

Julien Thomas heeft zijn project Conversation Balance naar DordtYart gebracht. Een werk waarbij hij acteurs, muzikanten en toeschouwers vraagt interactie aan te gaan op dit ronde, balanszoekende kunstwerk. Rode elastieken die gespannen zijn in en door de constructie van de hal, maken dat de ruimte een grote rol speelt in het zoeken naar de balans. De hal trekt, duwt, biedt tegengewicht en speelt mee. Julien omschrijft het platform als: ‘interpersonal installation that explores the nature of political agency.'

Lees meer >>>

Bram Vreven

Bram Vreven kent u misschien van zijn werken in 2012 op de bovenverdieping van DordtYart. Tussen 2001 en 2008 bestudeerde Bram een diversiteit aan golf-, tril-, druppel- en stromingspatronen van water. Aan de hand van een drietal installaties met de verzamelnaam “vloei - flow”, werd deze prachtige vloeistof aan nauwkeurig gecontroleerde, geautomatiseerde bewegingsprocessen blootgesteld. Eén van deze drie installaties (Vloei, Flow III) is nu te zien in de hal.

Lees meer >>>

Topfloor: Arthur Kleinjan

Op de topfoor toont DordtYart in het door Krijn de Koning ontworpen labyrint zes videowerken van kunstenaar Arthur Kleinjan. In zijn verwondering over het menselijk gedrag, cree╠łert hij betekenisvolle beelden in schijnbaar eenvoudige situaties.

In de grote zaal op de topfloor draait zijn film Moments of Considered Time (2008). Een vrijwel geheel uit foto’s opgebouwde vertelling over het werk van een verdwenen fotograaf.

Lees meer >>>